Γενικές Πληροφορίες

Θράκη

Η Θράκη αποτελεί, μαζί με την Ανατολική Μακεδονία, διοικητική περιφέρεια του ελληνικού κράτους με πρωτεύουσα την Κομοτηνή. Διαιρείται σε τρεις νομούς (Ξάνθης, Ροδόπης & Έβρου) με πρωτεύουσες την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη αντίστοιχα. Την περιφέρεια συμπληρώνουν οι νομοί Καβάλας και Δράμας. Το δίκτυο των αστικών κέντρων της περιοχής συμπληρώνουν οι πόλεις της Ορεστιάδας, του Διδυμοτείχου, του Σουφλίου, των Φερών, του Ιάσμου και των Σαπών. Τέλος, στο νομό Έβρου ανήκει διοικητικά και το νησί της Σαμοθράκης, ένα από τα ωραιότερα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Η Θράκη, εξαιτίας της καίριας γεωγραφικής της θέσης, έχει μετατραπεί σε πύλη της Ευρώπης προς την Εγγύς Ανατολή, και σε σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο από και προς Τα βαλκάνια.

Στην Θράκη βρίσκονται σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι (Άβδηρα, Μαρώνεια, Μεσημβρία, Σαμοθράκη, κ.α.), καθώς και εξαιρετικής σημασίας υδροβιότοποι, όπως το Δέλτα του Έβρου που προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες και οργανισμούς.

Τέλος, στη Θράκη βρίσκεται και ένας από τους πιο σημαντικούς εθνικούς δρυμούς της Ελλάδας, το δάσος της Δαδιάς, στον οποίο ζουν προστατευμένα είδη αρπακτικών πτηνών, από τα σπανιότερα στην Ευρώπη.

Κομοτηνή

Η Κομοτηνή είναι πόλη με σημαντική πολιτιστική κληρονομιά.Το αρχαιολογικό μουσείο της Κομοτηνής περιλαμβάνει εκθέματα που προέρχονται, κυρίως, από τις ανασκαφές των Αβδήρων, Μαρώνειας, Μεσημβρίας, Δίκαιας και από τυχαία ευρήματα της περιοχής Θράκης.

Το εκκλησιαστικό βυζαντινό μουσείο περιέχει εικόνες, έναν χρυσοκέντητο επιτάφιο, κεντήματα, κεραμικά και ασημικά μεταβυζαντινά και λίγα ξυλόγλυπτα.

Το λαογραφικό και ιστορικό μουσείο διαθέτει 7 αίθουσες. Στις αίθουσες αυτές ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να παρατηρήσει ολόκληρη την ιστορική λαογραφική εξέλιξη της περιοχής.

Έδρα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, επεκτείνεται φυσιολογικά προς την πλευρά της δημιουργημένης Πανεπιστημιούπολης, όπου σήμερα τόσο το σύγχρονο κτίριο της Πρυτανείας όσο και το κτίριο της Νομικής Σχολής και του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, δεσπόζουν δίπλα στις εγκαταστάσεις του Τ.Ε.Φ.Α.Α., αλλά και οι εγκαταστάσεις των Τμημάτων Ελληνικής Φιλολογίας, Ιστορίας και Εθνολογίας, Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης & Πολιτικής Επιστήμης.

Σε κεντρικό της σημείο η Μητρόπολη και κτιριακές εγκαταστάσεις πολιτισμού δίπλα στα παλαιά βυζαντινά τείχη και το νεοκλασικό κτίριο της Παλαιάς Πρυτανείας που φέρει την ονομασία «Τσανάκλειο».