Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διδακτικού Προσωπικού καλωσορίζουν τους νεοεισαχθέντες φοιτητές του Τμήματος.
Προσεχείς Εκδηλώσεις
Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις αυτήν τη στιγμή.
Κατευθύνσεις Σπουδών
Το Τμήμα ιδρύθηκε το 1999, (ΦΕΚ 179/ 6-9-1999) και έχει δύο κατευθύνσεις:
Α. Οικονομική Ανάλυση
Β. Διοίκηση Επιχειρήσεων
Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα
Το Τμήμα μας διαθέτει δικό του μεταπτυχιακό πρόγραμμα (MBA), συμμετέχει ως ισότιμος εταίρος σε διατμηματικά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και έχει σημαντικό αριθμό διδακτορικών φοιτητών σε θέματα τόσο της οικονομίας όσο και της διοίκησης των επιχειρήσεων
Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες
Στόχος μας είναι η παροχή των κατάλληλων εργαλείων, σε κάθε μέλος του Τμήματος. Επιλέξτε εδώ για να δείτε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται από το Πανεπιστήμιο.
Το βασικό μάθημα κορμού της Οικονομικής Πολιτικής αναδεικνύεται για τον φοιτητή σε εργαλείο κατανόησης αλλά και κριτικής τοποθέτησης σε επίκαιρα ζητήματα ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Κατά τις διαλέξεις προσεγγίζεται η θεωρία της οικονομικής πολιτικής, αναπτύσσοντας τις βασικές έννοιες, την λογική και τα υποδείγματα άσκησης οικονομικής πολιτικής, αλλά και την εισαγωγή της οικονομικής πολιτικής στην ρεαλιστική της διάσταση. Με την βοήθεια των παραπάνω θεωρητικών εργαλείων αναλύουμε τα τυπικότερα ζητήματα οικονομικής πολιτικής, όπως η μείωση του δημοσίου χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η οικονομική μεγέθυνση, τη βελτίωση της διανομής των εισοδημάτων, την σταθερότητα του γενικού επιπέδου των τιμών, ανάλυση της πλήρους απασχόλησης και ανεργίας των παραγωγικών συντελεστών και βελτίωση της θέσης του ισοζυγίου πληρωμών.
Η γνώση και η κατανόηση της οικονομικής επιστήμης και της διεθνούς οικονομίας.
Ικανότητα επεξήγησης του πώς οι οικονομικοί παράγοντες (ιδιώτες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, κ.λπ.) λαμβάνουν αποφάσεις και κάνουν επιλογές και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων που σχετίζονται με οικονομικές αποφάσεις.
Ικανότητα στρατηγικής και κριτικής σκέψης για μια σειρά θεμάτων στα διεθνή οικονομικά.
Ικανότητα επεξήγησης των βασικών λειτουργιών επιχειρήσεων και οργανισμών (Μάρκετινγκ).
Ικανότητα χρήσης διοικητικής συλλογιστικής για τη διαμόρφωση και την αξιολόγηση διοικητικών συμβουλών και πολιτικής και ικανότητα ενοποίησης των βασικών επιχειρηματικών εννοιών.
Ικανότητα στρατηγικής και κριτικής σκέψης για μια σειρά θεμάτων διοίκησης.
Ή ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές έννοιες του δικαίου με κύριο προσανατολισμό το δίκαιο των επιχειρήσεων Ικανότητα επεξήγησης των βασικών εννοιών που διαμορφώνουν το δίκαιο των επιχειρήσεων. Οι φοιτητές θα πρέπει να αποκτήσουν τη δυνατότητα να ορίζουν με σαφήνεια τους συνήθεις όρους και να εξηγούν τις βασικές αρχές και έννοιες
του δικαίου. Ικανότητα εύρεσης νομολογιακών πηγών και κατανόησης των μεθόδων που χρησιμοποιούνται. Ικανότητα συνθετικής και αναλυτικής σκέψης. Ικανότητα ατομικής εργασίας.
– Η γνώση και η κατανόηση της οικονομικής επιστήμης
– Η εφαρμογή της οικονομικής επιστήμης
– Η αποτελεσματική επικοινωνία στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον
– Η ανάπτυξη της στρατηγικής και της κριτικής σκέψης και η ικανότητα ανάδειξης και μελέτης ενός οικονομικού ζητήματος
– Συνεπή και συνεκτική γνώση της γλώσσας των οικονομικών επιστημών. Οι φοιτητές θα πρέπει να αποκτήσουν τη δυνατότητα να ορίζουν με σαφήνεια τους συνήθεις όρους και να εξηγούν τις βασικές αρχές και έννοιες τόσο της μίκρο – όσο και της μάκρο-οικονομίας καθώς και τη δυνατότητα να δομήσουν οικονομικά επιχειρήματα κατά τρόπο συνεκτικό και πειστικό (οικονομική ρητορική).
– Ικανότητα επεξήγησης του πώς οι οικονομικοί παράγοντες (ιδιώτες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κυβερνήσεις,κ.λπ.) λαμβάνουν αποφάσεις και κάνουν επιλογές και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων που σχετίζονται με οικονομικές αποφάσεις.
– Ικανότητα επεξήγησης των βασικών λειτουργιών ενός οικονομικού συστήματος.
– Ικανότητα χρήσης οικονομικής συλλογιστικής για τη διαμόρφωση και την αξιολόγηση οικονομικών συμβουλών και πολιτικής.
– Ικανότητα κατανόησης εννοιών της οικονομικής θεωρίας με τη χρήση μαθηματικών και ποσοτικών μεθόδων, μοντελοποίησης συστημάτων με χρήση των μεθόδων αυτών, αποτελεσματικής ανάλυσης και σύνθεσης δεδομένων με απώτερο στόχο την ανάπτυξη διάφορων τρόπων σκέψης (επαγωγικής, παραγωγικής) και την ανάπτυξη στρατηγικών επίλυσης προβλήματος.
– Ικανότητα ανάδειξης και διερεύνησης ενός συγκεκριμένου θέματος στα οικονομικά. Αυτό περιλαμβάνει τον προσδιορισμό του, τη γνώση των κατάλληλων μεθόδων εξέτασης και την ικανότητα να εξαχθούν συμπεράσματα.
– Η γνώση και η κατανόηση της οικονομικής επιστήμης
– Η εφαρμογή της οικονομικής επιστήμης
– Η αποτελεσματική επικοινωνία στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον
– Η ανάπτυξη της στρατηγικής και της κριτικής σκέψης και η ικανότητα ανάδειξης και μελέτης ενός οικονομικού ζητήματος
– Συνεπή και συνεκτική γνώση της γλώσσας των οικονομικών επιστημών. Οι φοιτητές θα πρέπει να αποκτήσουν τη δυνατότητα να ορίζουν με σαφήνεια τους συνήθεις όρους και να εξηγούν τις βασικές αρχές και έννοιες τόσο της μίκρο – όσο και της μάκρο – οικονομίας καθώς και τη δυνατότητα να δομήσουν οικονομικά επιχειρήματα κατά τρόπο συνεκτικό και πειστικό (οικονομική ρητορική).
– Ικανότητα επεξήγησης του πώς οι οικονομικοί παράγοντες (ιδιώτες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, κ.λπ.) λαμβάνουν αποφάσεις και κάνουν επιλογές και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων που σχετίζονται με οικονομικές αποφάσεις.
– Ικανότητα επεξήγησης των βασικών λειτουργιών ενός οικονομικού συστήματος.
– Ικανότητα χρήσης οικονομικής συλλογιστικής για τη διαμόρφωση και την αξιολόγηση οικονομικών συμβουλών και πολιτικής.
– Ικανότητα κατανόησης εννοιών της οικονομικής θεωρίας με τη χρήση μαθηματικών και ποσοτικών μεθόδων, μοντελοποίησης συστημάτων με χρήση των μεθόδων αυτών, αποτελεσματικής ανάλυσης και σύνθεσης δεδομένων με απώτερο στόχο την ανάπτυξη διάφορων τρόπων σκέψης (επαγωγικής, παραγωγικής) και την ανάπτυξη στρατηγικών επίλυσης προβλήματος.
– Ικανότητα ανάδειξης και διερεύνησης ενός συγκεκριμένου θέματος στα οικονομικά. Αυτό περιλαμβάνει τον προσδιορισμό του, τη γνώση των κατάλληλων μεθόδων εξέτασης και την ικανότητα να εξαχθούν συμπεράσματα
Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα πρέπει να μπορούν να κατανοούν αλλά και να υπολογίζουν την παρούσα και μελλοντική αξία σειρών πληρωμών και να προβαίνουν σε αξιολόγηση επενδύσεων. Θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τις έννοιες της κεφαλαιοποίησης (απλής και σύνθετης) και να αποτιμούν (με χρήση των προηγουμένων) ομόλογα και μετοχές.
Επίσης, να γνωρίζουν τις ιδιότητες και τους τύπους των χρηματοοικονομικών παραγώγων, όπως τα Προθεσμιακά Συμβόλαια, τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης, οι Ανταλλαγές και τα Δικαιώματα Προαίρεσης, καθώς και τις θέσεις που ένας επενδυτής μπορεί να λάβει επί αυτών. Επιπλέον, το πώς χρησιμοποιούνται για την επίτευξη αντιστάθμισης, κερδοσκοπίας και εξισορροπητικής κερδοσκοπίας. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζουν τους χρηματοοικονομικούς δείκτες και πως αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση μίας εταιρίας.
Το μάθημα στοχεύει στο να δώσει στους φοιτητές μια πλήρη εικόνα των βασικότερων θεμάτων που αφορούν την επιτυχή άρθρωση συστηματικών και καινοτόμων διαχειριστικών δράσεων στο εσωτερικό των διάφορων κοινωνικοοικονομικών οργανισμών, μέσα στο ιδιαίτερα πολύπλοκο και αβέβαιο περιβάλλον της τρέχουσας κρίσης και αναδιάρθρωσης της παγκοσμιοποίησης.
Σκοπεύει στο να αναπτύξει την κατανόηση τους στα θέματα που αφορούν την επιτυχή διαχείριση της οργανωσιακής αλλαγής και προσαρμοστικότητας και, κατ’ επέκταση, την ικανότητά τους στην συνδυασμένη λήψη, υλοποίηση και έλεγχο των αναγκαίων στρατηγικών, τεχνολογικών και διοικητικών αποφάσεων μέσα στους οργανισμούς που θα απασχοληθούν στο μέλλον.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Με την παρακολούθηση αυτού του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση:
Να κατανοούν την διάσταση της καινοτομίας και των μηχανισμών διαχείρισης αλλαγής σε διαφορετικά οργανωσιακά και λειτουργικά περιβάλλοντα.
Να αντιλαμβάνονται τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων με μία συνδυαστική οπτική που συνθέτει τις σφαίρες της στρατηγικής, της τεχνολογίας, και του μάνατζμεντ των διάφορων κοινωνικοοικονομικών οργανισμών (προσέγγιση Stra.Tech.Man).
Να αναπτύσσουν δημιουργική και κριτική σκέψη επί των διάφορων ερωτημάτων που εγείρει η συνεχής διαδικασία της κοινωνικοοικονομικής αλλαγής, στα πλαίσια των ομάδων που συνεργάζονται.
Να αντιλαμβάνονται τους τρόπους με τους οποίους η καινοτομία και η ενδο-επιχειρηματικότητα (intra-preneurship) μπορούν να ενισχυθούν και να βοηθήσουν την ανάπτυξη μέσα σε έναν κοινωνικοοικονομικό οργανισμό.
Να αναλύουν με διεισδυτικότητα και πληρότητα τις διαδικασίες των διαφορετικών μορφών των οργανωσιακών αλλαγών, σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης.
Γενικές ικανότητες
Προσαρμοστικότητα σε νέες καταστάσεις.
Κατανόηση του τρόπου σύλληψης, επίτευξης και εφαρμογής της επιχειρηματικής καινοτομίας.
Ικανότητα σύνθεσης των διαστάσεων της στρατηγικής, της τεχνολογίας και του μάνατζμεντ (προσέγγιση Stra.Tech.Man)
Ολοκληρωμένη αντίληψη των οργανωσιακών προκλήσεων, ευκαιριών και απειλών.
Ικανότητα μεθοδικής εφαρμογής και ελέγχου των διοικητικών δράσεων κατά την διαδικασία της διαχείρισης αλλαγής.
Περιεχόμενα μαθήματος
Παγκοσμιοποίηση
Η κατανόηση της σύγχρονης παγκόσμιας κρίσης
Η πορεία προς μια «νέα παγκοσμιοποίηση»
Αλλαγή, κρίση και νέος παγκόσμιος καπιταλισμός
Προς μια εξελικτική κατανόηση του βαθμιαία αναδυόμενου παγκόσμιου περιβάλλοντος
Προσαρμοστικότητα, δημιουργικότητα και καινοτομία
Τα πολλά πρόσωπα της καινοτομίας
Η καινοτομία ως άσκηση οργανωσιακής επιβίωσης
Η καινοτομία σε όρους Stra.Tech.Man και η φυσιολογική μετεξέλιξη των επιχειρήσεων
Οι βασικές διαστάσεις και οι κεντρικές θεωρητικές προσεγγίσεις στη διαχείριση της αλλαγής
Η προσέγγιση Stra.Tech.Man στη διαχείριση της αλλαγής
Η καινοτομική σύνθεση Stra.Tech.Man και η διαχείριση της αλλαγής: Η αφομοίωση της αλλαγής και η συνεχής μεταβολή
Επανάληψη και επίλυση αποριών, επί του συνόλου
Βιβλιογραφία
Βασική βιβλιογραφία:
Παγκόσμια κρίση, καινοτομία και διαχείριση αλλαγής
Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 68379911
Έκδοση: 1η έκδ./2017
Συγγραφείς: Βλάδος Χάρης
ISBN: 978-960-218-883-5
Τύπος: Σύγγραμμα
Διαθέτης (Εκδότης): ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΕ
Η επιχείρηση στη νέα εποχή
Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 11573
Έκδοση: 1η έκδ./2005
Συγγραφείς: Crainer Stuart, Dearlove Des
ISBN: 978-960-218-424-0
Τύπος: Σύγγραμμα
Διαθέτης (Εκδότης): ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΕ
Vlados, Ch., Deniozos, N., & Chatzinikolaou, D. (2019). Global crisis and restructuring: Theory, analysis, and the case of Greece. KSP Books. ISBN: 978-605-76028-9-3 http://books.ksplibrary.org/978-605-7602-89-3/
Σε αυτό το μάθημα θα αναπτυχθούν η δεξιότητα των φοιτητών/φοιτητριών στην επίλυση προβλημάτων, η χρήση και επεξεργασία ποσοτικών δεδομένων και η ικανότητα αναλυτικής και επαγωγικής σκέψης.
Γενικές Ικανότητες:
Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
Λήψη αποφάσεων
Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εκτιμητική
Διαστήματα Εμπιστοσύνης
Έλεγχοι Υποθέσεων
Απλή Γραμμική Παλινδρόμηση
Ανάλυση Διασποράς
Στοιχεία Απαραμετρικής Στατιστικής
Προτεινόμενη Βιβλιογραφία
Στατιστική για οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων, G. Keller, 2010. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Α.Ε.
Στατιστική: Βασικές αρχές με έμφαση στην οικονομία και τις επιχειρήσεις. Levine, K. Szabat, D. Stephan, 2017. BROKEN HILL PUBLISHERS LTD.
Στατιστικοί μέθοδοι Ανάλυσης για Επιχειρηματικές Αποφάσεις, I. Χαλικιάς, 2009. ROSILI ΕΜΠΟΡΙΚΗ – ΕΚΔΟΤΙΚΗ Μ.ΕΠΕ
Στατιστική με εφαρμογές στα Οικονομικά, Ε. Τσιώνας, 2009. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΕ.
Το μάθημα αυτό έχει ως στόχο αφενός να εμβαθύνει τις υπάρχουσες βασικές γνώσεις των φοιτητών/τριών στα κύρια ζητήματα της σύγχρονης μακροοικονομικής θεωρίας και αφετέρου να επεκτείνει τις γνώσεις αυτές σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορούν να αναλυθούν κριτικά, θέματα της σύγχρονης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής στα πλαίσια μιας ανοιχτής οικονομίας. Για να επιτευχθεί αυτό, τόσο οι διαλέξεις όσο και όλες οι προγραμματισμένες δράσεις για το μάθημα, θα έχουν στόχο την ανάπτυξη των αναλυτικών και θεωρητικών ικανοτήτων των φοιτητών/τριών και την εφαρμογή τους σε τρέχοντα ζητήματα με ανάλογα παραδείγματα από την οικονομική επικαιρότητα. Η διαδικασία της μάθησης είναι αμφίδρομη και γι’ αυτό η συμμετοχή των φοιτητών/τριών θεωρείται απαραίτητη.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Εισαγωγή στη Μακροοικονομική Θεωρία
R.E.Lucas: Η Θεωρία των Ορθολογικών Προσδοκιών
o Προσαρμοζόμενες Προσδοκίες
o Η Κριτική του Lucas
o Επιπτώσεις για την Πολιτική
o Νεοκλασικό Μακροοικονομικό Υπόδειγμα
o Νεοκεϋνσιανό Μακροοικονομικό Υπόδειγμα
Τράπεζες και Χρηματοδοτικοί Οργανισμοί
o Λειτουργία και Σημασία των Τραπεζών
o Ασύμμετρη Πληροφόρηση: Δυσμενής Επιλογή και Ηθικός Κίνδυνος
o Εποπτεία του Τραπεζικού Συστήματος
o Τραπεζικές Κρίσεις
o Χρηματοοικονομικές Κρίσεις
Η Κεντρική Τράπεζα
oΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
oΤράπεζα της Ελλάδος
oFederal Reserve System και Bank of Japan
o Νομισματική Πολιτική της EKT και FED
Νομισματική Πολιτική και η Κεντρική Τράπεζα – 14
o Η προσφορά χρήματος
o Νομισματικός έλεγχος
o Αξιοπιστία κεντρικών τραπεζών
o Κανόνες ή διακριτή παρέμβαση στην άσκηση νομισματικής πολιτικής
Ζήτηση και Προσφορά Χρήματος 18
o Κλασικοί: Ποσοτική Θεωρία
oKeynes: Θεωρία Προτίμησης Ρευστότητας
oΝεοκεϋνσιανοί: Baumol-Tobin
oFriedman: Σύγχρονη Θεωρία του Χρήματος
oΕμπειρικός Έλεγχος
Το Υπόδειγμα IS-LM–10, 11
o Ο Κεϋνσιανός Σταυρός
o Ισορροπία στην αγορά αγαθών/υπηρεσιών
o Ισορροπία στην αγορά χρήματος
o Κατασκευή IS/LM
Νομισματική και Δημοσιονομική Πολιτική στο IS – LM
o Παράγοντες μετατόπισης IS
o Παράγοντες μετατόπισης LM
o Μεταβολές – Αποτελεσματικότητα Νομισματικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής
o Αβεβαιότητα στις IS/LM και στόχοι της Νομισματικής Πολιτικής
o Η IS – LM Μακροπρόθεσμα
Συνολική Ζήτηση AD – Συνολική Προσφορά AS – 10, 11, 13
o Παράγοντες Μετατόπισης Καμπυλών
o Μακροχρόνια συνάρτηση AS
o Βραχυπρόθεσμη και Μακροπρόθεσμη Ισορροπία
o Κεϋνσιανιστές και Μονεταριστές
Χρήμα και Πληθωρισμός – 7 o Μονεταριστική Προσέγγιση
o Δημοσιονομική Πολιτική, Συνολική Προσφορά και Πληθωρισμός
o Αιτίες της Πληθωριστικής Νομισματικής Πολιτικής
o Κόστος, Ζήτηση, Ελλείμματα
o Παρέμβαση ή Ουδετερότητα
Δίλημμα Παρεμβατικής – Μη Παρεμβατικής Πολιτικής
o Αντιπληθωριστική πολιτική
o Νεοκλασικό μοντέλο
o Νεοκεϋνσιανό μοντέλο
o Σύγκριση μοντέλων
Ανοικτή Οικονομία – 8
o Συναλλαγματικές ισοτιμίες
o Η θεωρία της ισοδυναμίας της αγοραστικής δύναμης (PPP)
o Μακροοικονομική πολιτική με σταθερές ισοτιμίες
o Μακροοικονομική πολιτική με κυμαινόμενες ισοτιμίες
Οικονομικοί κύκλοι και μακροοικονομική πολιτική στην ανοικτή οικονομία