ECTS:

6

Περίγραμμα Μαθήματος
e-Class

Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τους φοιτητές στην επιστήμη του Μάνατζμεντ με έμφαση στις λειτουργίες που είναι απαραίτητες για την διοίκηση επιχειρήσεων και οργανισμών, όπως του προγραμματισμού, της οργάνωσης, της διεύθυνσης και του ελέγχου, καθώς επίσης στους ρόλους και ικανότητες των διοικητικών στελεχών.

Ειδικότερα γίνεται ανάλυση των επιμέρους λειτουργιών του μάνατζμεντ όπως ο σχεδιασμός, η οργάνωση, η διεύθυνση και ο έλεγχος, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση στην κατανόηση του εσωτερικού περιβάλλοντος της επιχείρησης εντός του οποίου αναπτύσσονται οι επιχειρησιακές λειτουργίες. Σκοπός του μαθήματος είναι επίσης η κατανόηση της συμπεριφοράς τόσο των ατόμων και των ομάδων μέσα στον οργανισμό, ενώ παράλληλα αναλύεται ο σχεδιασμός των οργανωσιακών διαδικασιών και πρακτικών, υπό το πρίσμα της αποτελεσματικής ηγεσίας.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:

  • Έχουν κατανοήσει τα βασικά και κρίσιμα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων.
  • Έχουν κατανοήσει τις βασικές θεωρίες και έννοιες της Διοίκησης Επιχειρήσεων.
  • Έχουν κατανόηση της φύση & του ρολό του μάνατζμεντ & του μάνατζερ, καθώς και τις δεξιότητες που απαιτούνται
  • Να περιγράφουν τους τρόπους οργάνωσης, το πώς δημιουργείται η οργανωτική δομή, το πώς ορίζονται οι ρόλοι κι οι ευθύνες στα μέλη της επιχείρησης/ οργανισμού.
  • Έχουν κατανοήσει με κριτική σκέψη τις διάφορες λειτουργίες του μάνατζμεντ που είναι απαραίτητες για την διοίκηση σύγχρονων επιχειρήσεων και οργανισμών, όπως του προγραμματισμού, της οργάνωσης, της διεύθυνσης και του ελέγχου
  • Να αναγνωρίζουν και να περιγράφουν τις πηγές δύναμης του ηγέτη – μάνατζερ, και να αξιολογούν την καταλληλότητα εφαρμογής των παραδοσιακών και σύγχρονων θεωριών της ηγεσίας.
  • Να περιγράφουν τι και πώς παρακινεί την ανθρώπινη συμπεριφορά στον εργασιακό χώρο και πώς δημιουργούνται οι αποτελεσματικές ομάδες εργαζομένων
Όνομα Τίτλος email
Σαρτζετάκη Μαρία Επίκουρη Καθηγήτρια msartze@econ.duth.gr