ECTS:

6

Περίγραμμα Μαθήματος
e-Class

Οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις, λειτουργούν σ` ένα έντονα ανταγωνιστικό και διεθνοποιημένο περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές. Η υιοθέτηση μεθόδων και τεχνικών management, ανταγωνιστικών στρατηγικών και σχεδίων δράσης, εξασφαλίζει την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων (συντελεστών παραγωγής) που διαθέτει μια επιχείρηση/οργανισμός.

Σκοπός του μαθήματος είναι η Στρατηγική Ανάλυση του περιβάλλοντος της επιχείρησης, του ανταγωνισμού, των δυνατοτήτων και των διαφόρων ενδιαφερομένων για την επιχείρηση (stakeholders). Μέσα από την παροχή συγκεκριμένων θεωρητικών γνώσεων και την παρουσίαση διοικητικών μεθόδων και τεχνικών οι φοιτητές θα μπορέσουν να κατανοήσουν την σπουδαιότητα του μάνατζμεντ στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον.  Επιπρόσθετα, αναλύονται με κριτική προσέγγιση οι βασικές έννοιες και λειτουργίες της Διοίκησης Επιχειρήσεων στο σημερινό μεταβαλλόμενο επιχειρησιακό εξωτερικό περιβάλλον. Τέλος, αναλύονται οι σύγχρονες τάσεις και προκλήσεις του Management  όπως: η στρατηγική στο ανταγωνιστικό περιβάλλον και η οργάνωση και διαχείριση καινοτομικών διεργασιών.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση :

  • Να περιγράφουν και να διακρίνουν τις δυνάμεις του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος που επηρεάζουν τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων και των οργανισμών
  • Να διαμορφώνουν και να υλοποιούν στρατηγικές για την απόκτηση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων από τις επιχειρήσεις.
  • Να κατανοούν τα θετικά αποτελέσματα και τις επιπτώσεις των στρατηγικών στους οργανισμούς, στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία, όπως θέματα ηθικής και κοινωνικής υπευθυνότητας των επιχειρήσεων.
  • Να διαμορφώνουν στρατηγικές αποφάσεις και να υλοποιούν αυτές τις αποφάσεις
  • Να έχουν ολοκληρωμένη αντίληψη των οργανωσιακών προκλήσεων, ευκαιριών και απειλών.
Όνομα Τίτλος email
Σαρτζετάκη Μαρία Επίκουρη Καθηγήτρια msartze@econ.duth.gr